Checkboxen
Probleem
Burgers kunnen bij een gesloten vraag met checkboxen het gewenste antwoord niet selecteren, bijvoorbeeld omdat het meest geschikte antwoord er niet tussen staat of omdat de antwoordopties onduidelijk zijn.
Oplossing
Kies de juiste presentatievorm voor checkboxen. Bij dit vraagtype kunnen invullers een of meerdere opties aanvinken uit een lijst mogelijkheden. Dit vraagtype verschilt van radiobuttons, waarbij slechts één antwoordoptie gekozen mag worden.
- 1. Kies antwoordopties die de invuller verwacht
- 2. Zet de opties in een logische volgorde
- 3. Zorg dat de opties elkaar niet overlappen
- 4. Beperk de lijst bij voorkeur tot 5 tot 7 antwoordopties
- 5. Voeg de optie ‘overig’ of ‘niet van toepassing toe’
- 6. Vermeld duidelijk hoeveel opties de burger mag aanvinken
- 7. Laat de burger aanvinken wat wél van toepassing is
- 8. Zorg dat de antwoordcategorieën goed van elkaar te onderscheiden zijn
- 9. Geef duidelijke invulinstructies
Wanneer
Als het aantal antwoordcategorieën klein is, er meerdere keuzes gemaakt mogen worden en de antwoordopties nodig zijn om de vraag te interpreteren.
Achtergrond
Gesloten vragen zijn geschikt om classificaties vast te leggen en zijn makkelijk in te vullen (Vinten, 1995, p. 29). Uit onderzoek blijkt dat het selecteren of aankruisen van hokjes sneller gaat en tot minder fouten leidt dan het uitvinken, onderstrepen of coderen. Ook blijkt dat het minder tijd en moeite kost om een oordeel te geven door adjectieven als ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘aantrekkelijk etc. aan te kruisen dan door ja/nee-vragen te beantwoorden (Wright, 1980). De antwoordopties bij checkboxen zijn onafhankelijk van elkaar. Dit betekent dat men keuzes kan selecteren en later nog keuzes kan toevoegen of verwijderen (Couper, 2008). Volgens Fichter (2003) werkt dit vraagtype het beste met een korte lijst met antwoordopties, bijvoorbeeld vijf tot zeven opties (p. 61). De volgorde waarin de antwoordopties worden gepresenteerd kan invloed hebben op de antwoorden van invullers. Er is aangetoond dat bij opinievragen de antwoordoptie die visueel de middelste is, ook conceptueel wordt gezien als het middelpunt – en dus als het gemiddelde antwoord (Tourangeau, Couper & Conrad, 2004). Daarnaast blijkt dat de eerste antwoordopties eerder worden gekozen (Krosnick & Alwin, 1987; Christian & Dillman, 2004). Volgens Krosnick & Alwin (1987) komt dit doordat de antwoordopties die als eerste worden gezien aan een dieper cognitief proces worden onderworpen. Couper e.a. (2004) ontdekten dat dit zogenoemde ‘primacy effect’ niet alleen voorkomt bij papieren vragenlijsten, maar ook bij online varianten. Meer voorbeelden: In plaats van een vraagtype met selectielijst kan ook gekozen worden voor: Radiobuttons Selectielijsten