Over Begrijpelijke Formulieren
Het project Begrijpelijke Formulieren is in 2008 ontstaan uit het voornemen van de Nederlandse overheid om de overheidsdienstverlening voor burgers merkbaar te verbeteren en de regeldruk te verminderen. Uit een onderzoek zijn tien knelpunten die de burger ervaart in zijn contacten met de overheid in kaart gebracht. Moeilijke en onbegrijpelijke formulieren was daar één van.
Het ontwerpen van heldere en begrijpelijke formulieren blijkt een lastige opgave voor overheden. De Taalunie onderkent dit. In november 2009 heeft het Comité van Ministers daarom ingestemd in de actielijn Burger Taal & Overheid. Hiermee wil de Taalunie taalprocessen en taalgebruik in de publieke sector ondersteunen door bestaande kennis en diensten ‘gebundeld aan te bieden en te ontsluiten’. Accenten die gelegd worden zijn:
- Het faciliteren van e-government door bestaande taal- en spraaktechnologie beschikbaar te stellen;
- het bevorderen van de integratie van bestaande taalbronnen en opensourcesoftware;
- het ontsluiten van bestaande taaladviezen voor ambtenaren ter ondersteuning van correct, begrijpelijke en burgergericht taalgebruik.
De Taalunie werkt samen met andere organisaties. Begrijpelijk taalgebruik in overheidsteksten is meer dan taal alleen. De expertise van de Taalunie ligt op het terrein van taal, maar voor een goede tekst is ook inhoudelijke en juridische deskundigheid nodig. Bij het ontwikkelen van formulieren ook kennis van vormgeving. Juist op deze terreinen zal de Taalunie op zoek gaan naar partners. Het Taalunieversum fungeert hierin als centraal inhoudelijk kennisplatform. Nu al zijn hier Taaladvies.net en Woordenlijst.org te vinden. De statistieken wijzen uit dat de Taalunie met deze voorzieningen een groot en steeds groeiend aantal gebruikers weet te bedienen. Ze hoopt dat ook ambtenaren op zoek naar bruikbare instrumenten, de weg hiernaar toe meer en meer weten te vinden.