Toegankelijkheid
Formulieren zijn soms op een website of bij een balie onvindbaar. Of de invuller heeft technische beperkingen om aan het formulier te komen. Maar het kan ook gaan om functiebeperkingen waardoor de invuller het formulier niet kan invullen.
Probleem
Burgers kunnen het formulier moeilijk bereiken en gebruiken vanwege een functiebeperking of technische beperkingen.
Oplossing
Maak het formulier toegankelijk voor alle burgers.
- 1. Ontwerp een digitaal formulier volgens de webrichtlijnen voor kwaliteit en toegankelijkheid (zie ook de links onder ‘meer voorbeelden’)
- 2. Houd zowel rekening met functiebeperkingen van invullers als met technische beperkingen
- 3. Zorg dat het digitale formulier zo ontworpen is dat het ook compatibel is met ondersteunende technologieën (bv. een schermlezer of brailleprinter)
- 4. Houd met kleurgebruik en lettertype en lettergrootte rekening met kleurenblinden en slechtzienden
- 5. Wees terughoudend met animaties en vermijd visuele elementen die meer dan drie keer per seconde flitsen: respectievelijk mensen met ADD (Attention Deficit Disorder) en epilepsie kunnen hier last van hebben
- 6. Zorg dat invullers zowel met de muis als met het toetsenbord alle handelingen kunnen uitvoeren
- 7. Wees consistent in het gebruik van visuele elementen, labels en tekstgebruik
- 8. Doe een gebruikersonderzoek met mensen uit de doelgroep, waaronder mensen met een functiebeperking
Wanneer
Dit geldt voor alle online formulieren.
Achtergrond
Volgens Jarrett en Gaffney (2008, p. 25) heeft ongeveer 10% van de populatie een functiebeperking. Door het formulier toegankelijk te maken voor alle burgers wordt de kans dat mensen uitgesloten worden van een regeling verkleind. Een toegankelijk formulier houdt rekening met unieke behoeftes van mensen die beperkt zicht hebben, beperkt gehoor, beperkte fysieke beweging of cognitieve beperkingen (Wallack in Wroblewski, 2008, p. 76). De toegankelijkheid kan worden vergroot door tijdens het ontwerp van het formulier al na te denken over zaken als kleurgebruik, lettertype, animaties, gebruik van muis of toetsenbord tijdens invullen en de werking van ondersteunende technologie - software en -hardware (Wallack in Wroblewski, 2008, p. 76-80). Hartley (2004, p. 937) wijst bijvoorbeeld op het belang van goed contrast en grote, duidelijke lettertypes voor slechtzienden en op de mogelijkheid om documenten in brailleschrift aan te bieden aan blinden. Er bestaan webrichtlijnen (zie ‘meer voorbeelden’) die rekening houden met deze groep mensen, en dus erg nuttig zijn bij het ontwerpen van een digitaal formulier. Daarnaast houden deze richtlijnen rekening met technische beperkingen zoals verschillende browsers, multimodaliteit, multiplatforms, downloadtijd en bereikbaarheid van het formulier. Meer voorbeelden: Meer informatie over toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking te vinden op de volgende websites: Stichting Accessibility Waarmerk drempelvrij.nl AnySurfer (Belgische website) Meer informatie over toegankelijkheid van websites in het algemeen is te vinden op de volgende website: Kwaliteitsmodel Webrichtlijnen