Het doel helder voor ogen
29 juli 2009
Bij een formulier zijn vaak heel wat partijen betrokken. Allemaal hebben ze hun eigen belangen. En allemaal hun eigen bestaande denkpatronen. Kijk steeds opnieuw naar het formulier. Vooral naar de dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Doe nieuwe indrukken op. Zorg dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Spreek de gemeenschappelijke doelen af.
Al is een formulier nog zo eenvoudig en klein, bij elk formulier hebben meer partijen een eigen belang. Twee partijen zijn altijd betrokken: u én de burger, of u én het bedrijfsleven. Maar meestal hebt u te maken met meer dan twee partijen. Het maken van een formulier is dan ook geen individuele actie, maar een groepsactiviteit.
Handig om bij te houden in het dossier:
- Om alle neuzen dezelfde kant op te houden, legt u het gemeenschappelijke doel van het formulier vast.
- De manier waarop u het doel hebt bewaakt bij het maken van het formulier.
- Bent u afgeweken van het gestelde doel? Zet dan de argumenten die daartoe geleid hebben op papier. Tenminste als die aanpassing invloed heeft op de begrijpelijkheid van het formulier.
TIP:
Verschaf u inzicht in de keten en stem het formulier hierop af. U loopt dan geen risico’s het formulier op een later tijdstip aan te hoeven passen. Uit de praktijk blijkt dat latere aanpassingen ten koste gaan van de begrijpelijkheid.