Verhaalformulieren: een vriendelijk communicatiemiddel

Als online marketeer kijkt Christ Coolen hoe je bezoekers doelgericht naar een bepaalde plek op de website kunt sturen. Door ze iets aan te bieden bijvoorbeeld, of door ze contact te laten maken. Christ: “In negen van de tien gevallen verloopt online interactie via een formulier. Die interactie is erg belangrijk, dus moeten de formulieren begrijpelijk zijn. Het verdiepen in nieuwe vormen van online interactie, waaronder formulieren, maakt onderdeel uit van mijn werk. Ik bekijk nieuwe methodes altijd kritisch, om te zien of het ook toepasbaar is voor de sites waarmee ik werk.” Christ raadt organisaties die veel met formulieren werken aan dit ook te doen.
Etiket
“Tijdens mijn zoektocht stuitte ik onlangs op een artikel van Luke Wrobleski, dé wereldberoemde formulierspecialist van Yahoo. Hij sprak over ‘Mad-lip forms’, een Engelse term die niet een-op-een te vertalen is. Toch wilde ik er een pakkend etiketje op plakken. Omdat het om formulieren gaat in de vorm van een verhaaltje met blanco invulvelden, heb ik de term ‘verhaalformulier’ verzonnen.”
Voorbeeld verhaalformulier
Ik wil me graag aanmelden voor de nieuwsbrief begrijpelijke formulieren. Graag gebruik ik de gebruikersnaam …, mijn wachtwoord is… U kunt een bevestiging sturen naar mijn e-mailadres: …
Na het invullen van de lege velden, kan men het aanmeldformulier versturen door op de knop ‘versturen te klikken’.
Vriendelijk
“Mijn eerste reactie op een soortgelijk voorbeeld was: dat is een interessante manier. Het is bovendien een mooi fenomeen om een formulier menselijker en vriendelijker te maken. Een normaal formulier is vaak zakelijk en afstandelijk van toon. Dit nieuwe formulier sluit aan bij hoe je zelf denkt en het verleid mensen het formulier daadwerkelijk in te vullen.” Toch gelooft Christ niet dat deze vorm op alle formulieren toepasbaar is. “Voor formulieren waarmee je routinematig een aantal gegevens nodig hebt, zou ik dit niet gebruiken. Maar als je mensen voor de eerste keer contact laat zoeken met je organisatie, dan maak je met een verhaalformulier een vriendelijke eerste indruk.”
Drempel
“Een voordeel van een verhaalformulier is dat je iets tussen de regels door uit kunt leggen. Helaas is het formulier minder goed scanbaar is. Mensen zien niet in een oogopslag welke gegevens ze moeten invullen. Bovendien zijn geprogrammeerd een bepaald soort formulier in te vullen, verandering kan ze van slag maken. Aan elk formulier kleven voor- en nadelen. Dit artikel is ook geen pleidooi om alle formulieren te vervangen voor verhaalformulieren. Zie het als een inspirerend voorbeeld van een vriendelijke manier van communiceren. Probeer het gewoon eens uit met een formulier, waarvan je denkt dat het er geschikt voor is”, legt Christ uit.